Budeme separovať? Separujeme!!!

29.07.2006 Celý región

Na začiatku tohoročnej jari sme na tomto mieste písali o tom, že do Prešova prichádza nová nebývalá iniciatíva tunajšej samosprávy. Aby sme separovali, po sl...
Na začiatku tohoročnej jari sme na tomto mieste písali o tom, že do Prešova prichádza nová nebývalá iniciatíva tunajšej samosprávy. Aby sme separovali, po slovensky triedili to, čo vytvoríme ako odpad. Nie tak ako doteraz – len „ akože„ , ale vskutku naozaj a veľmi razantne. Príslušné kompetentné miesta, inštitúcie a organizácie hneď už aj spustili informačnú kampaň. Vysvetlili v nej, že ak chceme žiť v zdravom prostredí, musíme si dať rady s naším domácim odpadom.

Stalo sa. Už nie je len kampaň, na sídliskách máme kontajnery označené slovami Sklo, Papier, Plasty, Kovy.
Je vcelku chvályhodné, aspoň čo naše oko videlo, že ľudia si so svojím triedeným odpadom našli chodníček k týmto kontajnerom a poctivo ich napĺňajú tak, ako im nadpisy na kontajneroch kážu. Samozrejme, nie všetci. Bolo by však naivné myslieť si, že hneď na prvýkrát bude všetko o. k. Preto vlastne aj tieto riadky, aby sme pripomenuli túto problematiku. Problematiku, ktorá nie je len našským tvrdým orieškom na rozlusknutie.
V lete chodíme viac po domácom i zahraničnom svete a ak máme oči dobre otvorené, tak vidíme, že v podstate všade zápasia s komunálnym odpadom. Vo väčšine prípadov vidieť, že sa snažia ho triediť presne takým istým spôsobom, aký si - konečne! - vybral aj Prešov. Preto niet až veľmi čo chváliť, že sme sa podujali k tomu aj v Prešove. Na druhej strane lepšie neskoro ako nikdy...
Obavy z úspechu separácie sú stále na mieste. Stále sa musíme presviedčať o jej zmysluplnosti. Separácia je o každom z nás. O našom myslení, o našom vzťahu tak k prírode, ako aj k budúcnosti. A ruku na srdce – toľkí z nás vyznávajú jediný názor: po mne potopa.
Separácia je v tomto štádiu však už aj skúškou organizačných schopností tých, ktorí majú na starosti vyprázdňovanie naplnených kontajnerov. Nemôže byť horším výsledkom separácie, ak budú kontajnery tak dlho preplnené, že až vznikne okolo nich nový neporiadok a to, čo bolo vytriedené sa zmení opäť na beztvarú zmes všetkého so všetkým. Na to by si teda mali dať pozor tí, ktorí sú v meste za separáciu zodpovední. Teraz je úspech celej akcie už aj na ich pleciach. Pamätajme teda aj pri separácii na staré okrídlené - jedna lastovička leto nerobí.
(jj)
 

Vyberte región